2011 KPDS Seviye Tespit Sınavı ( İlkbahar Dönemi ) 22 Mayıs 2011 Pazar

1 . – 1 4 . soru larda, cüml e d e boş bırakı Ian yerlere
u yg u n d ü ş e n sözcük ya d a ifadeyi bu I un u z.
1. The central government has called for tighter
regulations on c o a s t a l development and is
launching an — to remove illegal beach homes
and hotels.
A) observation B) initiative C)investment
D)entitlement E) attachment
2. Classifying is a fundamental cognitive p r o c e s s
that refers to the sorting of o b j e c t s , events, living
things, and phenomena into c l u s t e r s according t o
their — c h a r a c t e r i s t i c s .
A) additional B) relative C)c ommon
D)ultimate E)nec essary
3. In S p a n i s h literature, a /a d/V/no is t h e recasting
of a s e c u l a r work as a religious work, or more —,
a treatment of a s e c u l a r t h e m e in religious terms
through t h e use of allegory, symbolism, and
metaphor.
A) externally B) respectively
C) primarily D)decisively
E) generally
4. Marie Elizabeth Zakrzewska is a German-born
American physician who founded the New
England Hospital for Women and Children and —
greatly t o t h e a c c e p t a n c e of women as medical
professionals.
A) pertained B) attributed C)owed
D)contributed E) applied
5. European Union foreign ministers have urged the
S e r b authorities t o — t h e two fugitives by the
end of March.
A) set out B) tidy up C)step down
D)take off E)turn over
6. Conger e e l s , which — any large marine e e l s of
the family Congridae, — in shallow water, hiding
in c r e v i c e s during t h e day and are active by night,
feeding on fish and crabs.
A) were to be / used to live
B) used to be / will live
C ) are to be / might have lived
D) are / live
E) could be / have lived
1 D/’ğer say/aya ge ç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE
7. In general, the body — nutrients best from foods
in which the nutrients a r e diluted and dispersed
among other ingredients that — t h e i r absorption.
A) can absorb / would have facilitated
B) absorbs / may facilitate
C) were to absorb / would facilitate
D) has absorbed / used to facilitate
E) might absorb / must have facilitated
8. In feudal Japan, t h e za were any — the
mercantile or craft a s s o c i a t i o n s that flourished
— 1 1 0 0 and 1590.
A) i n / u p to B) at /through
C) of / between D) over / before
E) under / from
9. The Cirrus S R 2 0 w a s an attractive plane — people
interested in learning to fly, and it could a l s o s e r v e
effectively as an air taxi — s h o r t – h a u l routes.
A) between / over B)to / at
0 0 0 0 0 0 0 0
11. Presumably they will find the terms a c c e p t a b l e ,
but — t h e y raise any objections, we need t o
listen to them.
A ) i n c a s e B)as if C)until
D)while E) since
12. Highlights of t h e Great Wisconsin Cheese
Festival include c h e e s e c a k e c o n t e s t s and
cheese-carving, — s c u l p t o r s transform 18 kg
blocks of cheddar c h e e s e into o b j e c t s of beauty.
A) from that B)how C)what
D)in which E)whatever
13. — other a r e a s of policy analysis, foreign policy
analysis a l s o s t a r t s with a number of central
questions about t h e nature of what is to be
studied.
A) In place of B) By means of
C) As opposed to D)lnsteadof
E) As in
C)towards/in D)among /under
E) for / on
10. Geochronology is t h e branch — geology that
deals with the dating — t h e Earth by studying its
rocks and contained f o s s i l s .
A) in/from B)of/of
C) within/through D)among/in
E) about / inside
14. The Atatürk Dam, which is — t h e largest dams in
the world, is capable of generating 8.9 billion
kilowatt-hours of e l e c t r i c i ty annually from the
run-off of t h e vast lake — its construction
created.
A) such as / of which B)oneof/that
C) more than / which D)other than / some of
E) between / where
2 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
15. – 1 9 . soru lard a, aş ağı d aki parçada nu m aralan mış
yerlere u ygu n d üşen s ö z c ü k ya d a i fad eyi bu lu n u z. 18.
A generation ago, few parents would have thought A) Although
that teaching their baby to read was a possibility. But
over the past decade or so, many parents have C)Whenever
become convinced that they (15)—their children for a
life-time of s u c c e s s by tutoring them (16)-— infancy in
reading, math, computer skills, and the like. Books
and articles offering advice on such matters as
teaching babies to read, and even getting them to
pass entrance exams for exclusive preschools have
proliferated. Do parents who follow all this advice 19.
(17)—- a smarter child? (18)— some educators think
so, many are doubtful. For example, there is no
evidence that a child who learns to read unusually A) such
early goes on to experience more s u c c e s s than
children who learn to read at a (19)— normal age.
B) Now that
D)AS long as
E) Provided that
B) more C) least
D)as much E) few
A) were to prepare
B) used to prepare
C) had prepared
D) should be preparing
E) would have prepared
16.
A)between B)to C) from
D)alongwith E)onto
17 .
A) get along with B)standupto
C) get through D)stand against
E) end up with
3 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İl kbahar/İNGİ LİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
20. – 2 4 . soru lard a, aş ağ ıd aki parçad a n u maral an mış
yerl e r e u yg u n d ü ş e n s ö z c ü k ya d a ifad eyi bu lu n u z.
Mercantilism has been advocated (20)— some
eminent politicians and economists, including
Alexander Hamilton and Friedrich List. In the 1840s,
Friedrich List developed a theory of “productive
power” which stressed that the ability to produce is
(21)— important than the result of producing. In other
words, the prosperity of a state (22)— not primarily
on its store of wealth, but on the extent to which it
has developed its “powers of production”. A nation
capable of developing its power to manufacture,
(23)— it makes use of its system of production, thus
(24)— quite in the same spirit as the landed
proprietor who, by the sacrifice of some material
wealth, allows some of his children to learn a
production trade.
23.
A)which B)that C)what
D)how
24 .
E) if
A) had acted B)acts
C) used to act D)were to act
E) shall act
2 0 .
A) by B) from C)through
D)in E)with
2 1 .
A) most B)as C)the more
D)more E)the most
2 2 .
A) carries B) depends C)shows
D)decides E) agrees
D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
25. – 34. soru lard a, veri len cü ml eyi u yg u n şekil d e
tamamlayan ifad eyi bu lu n u z.
27. Although o b s e s s i o n with the latest c l o t h e s and
gadgets i s common among t e e n a g e r s , —.
25. He s a y s that i f any s u c h evidence existed, —.
A) they will conduct the experiment under controlled
conditions
B) he is most probably wrong in interpreting the
evidence
C) it would have been published in a scientific
journal
D) there can be same caunter claims regarding the
sample
E) you might as well follow the advice from the
researchers
A) materialism actually peaks during pre-teen years
when it is directly linked to self-esteem
B) praise from peers about their clothing diminishes
their self-esteem
C) higher levels of materialism can also lead to
obsession
D) boosting teenagers’ self e s t e em can help
improve their performance at school
E) the “must have” mentality is significant in
shaping one’s personality
26. J u s t as nobody cou)d have predicted the impact
of t h e s t e am e n g i n e i n 1750, —.
A) 3D printers were used for photocopying for many
years
B) 3D technology is likely to disrupt every field it
touches
C) it is unclear whether 3D printing requires
additional material and effort
D) technological change is profound enough to
reset the economics of 3D printing
E) it is impossible to foresee the long-term influence
of 3D printing
28. — s i n c e he s p e a k s English, French and Italian
fluently.
A) They asked him to teach Turkish on many
occasions
B) He is having to take lessons in order to learn
English
C) He seems qualified to be in charge of the
department of multilingualism
D) There is talk of splitting the large internal-market
portfolio
E) It is hard to s e e him dealing with the French
delegates
5 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE
29. — before calm c a n resume and a s t a b l e new
order can emerge.
A) The country has a long way to go
B) Mobile phones continue to spread news
C) Liberal voters wish to win an electoral victory
D) The latest unrest may die down
E) No one can be sure of a new order
30. — they would probably do well, perhaps even
win.
A) Had they been informed in advance
B) Provided they are ready
C) Unless a general election is called
D) If there were fair elections
E) Should there be a cancellation of elections
31. Some politicians were asked t o d e s c r i b e t h e
emotions their own demise would arouse and what
would happen after they died, —.
A) therefore all groups gave highly favourable
opinions on the measures that were taken by the
govern ment
B) while others were given the rather less difficult
task of answering questions about their TV
viewing habits
C) when the study showed a politician can be a
charismatic leader advocating home security
measures
D) whereas a politician usually faced an uphill battle
to win the approval of voters in an impending
election
E) even if you could imagine an unscrupulous
politician having a quiet word in the ear of an
intelligence officer
0 0 0 0 0 0 0 0
32. With s a t e l l i t e digital radio, good reception is
guaranteed, —.
A) before your receiver has been installed by the
mechanic
B) if you pay too much money forthe digital radio
C) after you sign up for a monthly payment
D) as long as you point your receiver at the satellite
E) unless you purchase a good satellite digital radio
33. —, s c i e n t i s t s are entirely dependent o n their
instruments t o hear t h e toothed wha/es’ c l i c k s .
A) Since humans can hear only sounds between 20
and 2 0 , 0 0 0 hertz
B) As the vessel has made both acoustic and visual
observations ofwhales
C) While other whales use sound to hunt, orient
themselves, and communicate
D) Given that sound travels easily through air and
water
E) Because the 6/ue wfra/e’s vocalizations are very
easy to recognize
34. Warsaw is rich in museums and historic sights
A) where the streets are less crowded than most
European cities
B) because the inhabitants of the city are proud of
their history
C) although most of them were damaged during
World War II
D) when it finally became the capital city of Poland
in 1596
E) because Warsaw is visited by thousands of
tourists every year
6 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
An Australian historian proposed that the key to
understanding Australia was “the tyranny of
distance”. Australians were far removed from their
British ancestors, far from the centres of power in
Europe and North America and far from each other
-with the major cities separated by distances of
some 8 0 0 km. Time, however, has broken down that
sense of distance. Australians today do not s e e
London or New York as the centre of the world. The
proximity to Asian economies like China is an
economic strength. Transportation and
communications links have taken away the s e n s e of
remoteness felt by past generations. However, the
technology that truly promises to end the tyranny of
distance is high-speed broadband, whose benefits
we are still only beginning to understand though it
has already been a decade since the frenzied dotcom
era. That is why the Australian government is rolling
out the world’s most ambitious broadband p r o j e c t – a
national network that will bring fibre to homes in more
than 1,000 cities and towns covering 93% of
residences. Next generation wireless and satellite
technologies will cover the other 7%. The network will
operate at lightning speeds and involve an estimated
investment of $ 4 0 billion through an independent
state-owned enterprise in partnership with the private
sector.
35. As indicated in t h e p a s s a g e , the Australian
government’s decision t o install t h e world’s most
ambitious broadband project —.
36. It is c l e a r in the p a s s a g e that t h e proposed
national broadband network —.
A) will operate at slightly less than lightning speeds
and cost a couple of billion dollars
B) is expected to cover 7% of the cities and towns
across the vast landmass
C) will be considered complete when 9 3% of homes
and businesses are connected
D) requires about $ 4 0 billion worth of investment to
be shared between the public and private sectors
E) is to be replaced by the next-generation wireless
and satellite technologies
37. As indicated in the p a s s a g e , to be able to
understand Australia —.
A) one needs to know how difficult it is to live
removed from one’s ancestors
B) an Australian historian proposed a key plan
years ago
C) Australians have had to live in cities that are
separated by great distances
D) the centres of power in Europe and North
America have had to benefit
E) the challenges brought about by great distances
in Australia have to be appreciated
A) has been unprecedented in Australia’s history of
extensive road transportation
B) reflects the mood among the world’s countries
that broadband will produce new benefits
C) is likely to bring Australia closer to Europe and
North America through enhanced economic ties
D) promises to start a dotcom era that will transform
the benefits of the broadband technology
E) is based on the idea that this technology will truly
bring an end to “the tyranny of distance”
38. According t o the p a s s a g e , the s e n s e o f
remoteness in the Australian context —.
A) has incidentally brought Australia and China
closerthrough the established economic ties,
which were once unthinkable
B) affected the past generations so much so that
Australians began to think of China as the centre
of their world
C) has remained the same despite the passage of
time and the great advances which took place in
communications
D) has changed considerably owing to the e a s e of
transportation and the development of
communication links
E) is still being felt by new generations, as was the
case with the past generations, who originally
came from Europe
7 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
Not long afterthe Euro came into being in J anuary
1999, Germany was mocked as being the sick man
of Europe, its economic fortunes in sharp contrast to
the fast-growing countries at the geographical
borders of the new currency zone. More than a
decade on, however, the tables have turned. Even as
the peripheral economies of Spain, Greece and
Ireland continue to struggle, 2012 will be the year in
which Germany puts a firm stamp on the Euro zone.
This will be felt in three related spheres: in
Germany’s new-found economic strength, in its
preference for, and insistence on greater honesty in
public finances and in its growing influence on the
European Central Bank. Europe’s economy is set to
slow in 2 0 1 2 as governments address their
increasing budget deficits. Germany will enjoy faster
gross domestic product growth than the average in the
richer parts of the currency zone (whose
membership keeps on increasing). Germany is less
burdened by household debt and has a smaller
budget deficit than almost all its peers – and so has
less need to raise taxes or curb public spending. The
country is also better placed to benefit from the boom
in emerging markets.
39. As indicated in t h e p a s s a g e , Germany’s influence
A) will be as equally effective as that of Spain,
Greece and Ireland
B) will be felt strongly across the countries in the
Euro zone
C) will be mocked by the peripheral economies of
Europe
D) on the European Central Bank will be challenged
by Ireland, Spain and Greece
E) is set to be limited to the principle of honesty in
public financing
40. According t o the p a s s a g e , shortly a f t e r t h e Euro
was a c c e p t e d as t h e currency i n Europe —.
A) Germany’s economic fortunes appeared to be
among the worst in Europe
B) the fast-growing countries of Europe agreed to
provide financial aid to Germany
C) countries at the geographical borders were
sceptical of the benefits of the Euro
D) Germany’s prospects for growth were much
better than the fa st-growing countrie s
E) Germany was officially declared in the European
Council as the sick man of Europe
41. It c a n be inferred from the p a s s a g e that —.
A) average gross domestic product growth in the
richer countries will be greater than in Germany
B) the policies of the European Central Bank have
been influential in creating new jobs in Europe
C) the slow-down in the European economies will
soon end with the recovery in Germany
D) Germany has been performing much better than
anticipated and has good prospects
E) increasing Euro zone membership might make it
more difficult to manage financial challenges
42. As indicated in the p a s s a g e , —.
A) Germany’s level of public spending is
sustainable due to exports to emerging markets
B) an increase in Euro zone membership is likely to
improve the German economy
C) Germany’s current tax system is sufficient and
the government has money to spend
D) emerging markets will eventually assist Germany
to curb public spending
E) its smaller budget deficit is enough to make
Germany a good trading partner
8 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
İn 1993, Frances Rauscher and her team published a
scientific paper that changed the world. S h e had
taken a number of students and randomly divided
them into three groups. One group listened to
Mozart’s Sonafa for Two P/anos /n D Mayor, the
second group heard a standard relaxation tape, and
the third sat in silence. Everyone then completed a
standard test of spatial intelligence. Those who had
listened to Mozart scored far higher than those in the
other two groups. Journalists reported the findings,
with some exaggerating the results, declaring just a
few minutes of Mozart led to a substantial, long-term
increase in intelligence. The idea spread, some
reporting that even babies became brighter after
listening to Mozart. But when other scientists tried to
replicate Rauscher’s results, they concluded that the
effect, if it existed, was much smaller than was first
thought. For instance, Glenn Schellenberg had
children learn keyboard skills, have voice training,
take drama c l a s s e s or, as a control, do nothing. Clear
IQ improvements were observed in children who
were taught keyboard skills or given voice lessons,
whereas those given drama lessons were no different
from the control group. It seems that the focused
attention and memorization required in certain tasks,
not just listening to Mozart, helps children’s selfdiscipline
and thinking.
43. In the passage, in view of t h e results of Glenn
S c h e l l e n b e r g ‘ s experiment, if children get taught
keyboard skills and voice skills —.
A) they are likely to perform better in their dra ma
lessons at school
B) they may experience an improvement in their
intelligence
C) their self-discipline and thinking will suffer greatly
D) their need for musical training and practice will
be met
E) they will require more focused attention and
memorization
44. As explained in t h e p a s s a g e , listening t o Mozart —.
A) was a favourite activity of journalists in order to
overcome their work stress
B) and sitting in silence equally contributed to a
substantial increase in intelligence
C) was as effective as the relaxation tape in the test
of spatial intelligence
D) made babies so bright that mothers began to
play Mozart music to their children
E) appeared to improve intelligence but this finding
was not supported by other research
45. As stated in the p a s s a g e , s o m e j o u r n a l i s t s ‘
reports of t h e findings of Rauscher and her
team’s experiment —.
A) indicated the journalists’ love for Mozart’s Sonafa
for Two P/anos /n D Mayor
B) were inaccurate as the study was not conducted
on babies
C) were exaggerated so much so that journalists
thought they were the most intelligent
D) were accurate in revealing the true purpose of
the experiment
E) were influenced by the view that listening to
Mozart helped journalists perform better
46. It c an be understood from the p a s s a g e that in
1993 F r a n c e s Rauscher and her t e am —.
A) changed the world of music with a scientific
paper, the findings of which are still accepted by
most academics
B) used Sonafa for Two P/anos /n D Mayor in their
experiment to prove Mozart was a unique
composer
C) managed to produce a standard relaxation tape
for the use of the general public to increase their
spatial intelligence
D) worked with journalists who were interested in
promoting Mozart’s Sonafa for Two P/anos/n D
Mayor
E) published a paper that stimulated an
unprecedented interest in the use of music for
intelligence enhancement
9 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
47. – 50. soru ları aşağ ı daki parçaya g ö r e cevapl ayı n ız.
The idea that American Indians could have built
something resembling a city was so foreign to
European settlers that when they encountered the
Cahokia Mounds in Illinois in Midwest America, they
thought they must have been the work of a foreign
civilization: either the Phoenicians or the Vikings.
Even today the idea of an Indian city runs so contrary
to American notions of Indian life that no Anglo-
Saxon American can absorb it. The first person to
write an account of the Cahokia Mounds, the earliest
and finest city built by Indians, was Henry
Brackenbridge in 1811. When he reported his
discovery, likening it to Egyptian pyramids,
newspapers widely ignored it. He complained of this
to his friend, former president Thomas Jefferson, and
the word of “Cahokia” did eventually get around.
Unfortunately, most Americans were not very
interested. The United States was trying to get the
Indians out of the way, not appreciate their history.
The Indian Removal Act of 1830 which ordered the
relocation of eastern Indians to lands west of the
Mississippi was based on the assumption that
Indians were nomadic savages with no ability to
make good use of land. Evidence of an ancient city,
close to the size of Washington, D.C. at that time,
would have spoiled the story line.
47. It c a n be understood from the p a s s a g e that during
the 1 8 0 0 s —.
A) the general tendency in American society
towards the historic cities built by the Indians
was one of acceptance
B) eastern American Indians were forced to
relocate to places to the east of the Mississippi
River
C) most Americans including journalists and
presidents were not interested in hearing
anything positive regarding American Indians
D) American Indians were unable to make good use
of the land as they were nomads and considered
to be savages
E) most Americans, journalists as well as
presidents saw American Indians a s a n obstacle
to urban land development
48. It c an be inferred from t h e p a s s a g e that, if news of
the discovery of a big Indian city had spread
throughout America —.
A) the newspapers would have been e a g e r t o
publicize the beauty of the Cahokia Mounds
B) journalists across America would have wanted to
interview the discoverer, Henry Brackenbridge
C) ordinary people would have had difficulty
endorsing the Indian Removal Act of 1 8 3 0
D) the government may not have been able to
remove the Indians from their land so easily
E) most Americans would have respected the
American Indians for their civilized attitude
49. It c a n be inferred from the p a s s a g e that —.
A) there were times in the history of America that
European settlers noticed and protected the
Cahokia Mounds
B) Americans have continually failed to appreciate
the American Indians’ capacity to build
something worthy of praise
C) American presidents as well as newspapers
were fearful of a discovery of an American Indian
city
D) European settlers and their descendents tended
to interpret the past great works of civilization in
America as belonging to the Indians
E) Americans generally worked hard, both socially
and politically to protect the history and welfare
ofthe American Indians
50. In the p a s s a g e , the fact that t h e d e s c e n d a n t s of t h e
European s e t t l e r s cannot c o m e t o terms with t h e
accomplishments of the American Indians shows that —.
A) they have had a fixed, predetermined and
prejudiced attitude towards the American Indians
B) the Anglo-Saxon approach to the Indians is
complex and unbiased in nature
C) people living in Midwestern America think in a
way that resembles those of Europeans
D) no civilization otherthan the Phoenicians and the
Vikings could construct big cities like Cahokia
E) the way the American Indians had lived for centuries
has little to offer to European Americans
1 0 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
51. – 5 4. s oru ları aş ağ ıd aki parçaya g ö r e cevaplayın ı z. 52. According t o t h e study by Patricia Dietz, —.
Women seem to be particularly vulnerable to
depression during their reproductive years: Rates of
the disorder are highest in females between the ages
of 25 and 45. New data indicate that the incidence of
depression in females rises after giving birth. In 2007
Patricia Dietz reported that 1 0 . 4% of 4 , 3 9 8 mothers
had been depressed in the nine months following
childbirth compared with 8 . 7% in the nine months
before pregnancy and 6 . 9% during pregnancy. More
than half of the women with post natal depression
had also been depressed during or before pregnancy
suggesting that a previous occurrence of depression
may be the biggest risk factor for acquiring the illness
posfparfum depression. But the hormonal changes
that occur in a new mother’s body are also thought to
contribute to posfparfum depression. During
pregnancy, a woman experiences a surge in blood
levels of oestrogen and progesterone. Then, in the
first 48 hours after childbirth, the amount of these two
hormones falls suddenly, almost back to normal
levels. This chemical instability could contribute to
depression. Of course, hormonal flux does not fully
explain posfparfum depression. After all, this
biochemical fluctuation occurs in all new mothers and
yet only a relatively small proportion of them become
depressed.
A) the level of depression among women was
particularly high in 2 0 0 7
B) the incidence of depression in females rises just
before giving birth
C) the highest level of depression is seen during
pregnancy
D) the majority of the women had all suffered from
depression
E) women are depressed most in the nine months
following childbirth
53. As pointed out in t h e p a s s a g e , besides biological
factors, another factor s u g g e s t e d for t h e
e m e r g e n c e of p o s t p a r t um d e p r e s s i o n i s —.
A) chemical instability after pregnancy
B) a surge and flux in blood levels
C) a previous experience of depression
D) a 50-fol d drop of oestrogen and progesterone
E) hormonal changes in the mother’s body
51. It i s understood from t h e p a s s a g e that o n e of t h e
c a u s e s o f postpartum d e p r e s s i o n could be —.
A) the hormonal changes that are similar to those in
the absence of pregnancy
B) the sudden decrease in the amount of oestrogen
and progesterone following childbirth
C) the chemical stability in the blood levels during
the first 48 hours after childbirth
D) a biochemical fluctuation taking place before
pregnancy begins
E) that some mothers are not psychologically ready
to care for a baby
54. It c a n be inferred from the p a s s a g e that —.
A) posfparfum depression is seen in women who
give birth to more than one child
B) the most important factor in explaining
posfparfum depression is the vulnerability of
women when pregnant
C) Patricia Dietz has failed to determine the causes
of depression despite her extensive studies
D) pregnant women appearto be more vulnerable
to depression than men whose wives are
pregnant
E) factors other than chemical instability can also
be responsible for posfparfum depression among
women in their reproductive years
11 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
55. – 5 8 . soru lard a, karşılı klı kon u şm an ın b o ş
bırakı lan kı smın ı tamamlayabil e c e k ifadeyi bu lu n u z.
55. Peter:
- I’ve j u s t been to t h e European Festival S c / e n c e
on Stage.
Alison:
- Yes, I heard about it. There was a lot of talk
about young people, wasn’t t h e r e ?
Peter:
- There was, e s p e c i a l l y on how to ensure that in
the future we have enough s c i e n t i s t s .
lison:
Peter:
- That’s e x a c t l y what I think t o o . Children are our
future.
A) There’s no problem. We’ll always have enough
people who want to be scientists.
B) Personally, I don’t think it has anything to do with
age.
C) There has really been a decrease in the number
of young scientists.
D) Yes, it’s all to do with education. Science
teachers need to inspire young people.
E) I think scientists are really lucky. They’re doing a
job that they love.
56. Sue:
- The latest s c i e n t i f i c findings s u g g e s t that a
huge c o m e t hit North America about 13,000
years ago.
Paul:
- Isn’t that around the time when mammoths
became e x t i n c t ?
Sue:
Paul:
- Sounds like a good explanation to me.
A) That’s right. North America was full of
mammoths at that time.
B) Yes, that probably explains why they no longer
exist. The impact must have killed them all.
C) Yes, so all the mammoths had to leave their
natural habitat and move to South America.
D) No, I think they died out much later than what
people think.
E) Exactly, so it seems that they have finally come
up with a reasonable theoiy
1 2 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2011-KPDS İl kbah ar/İNGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
57. J ack:
- I never knew you were an urban explorer. Is that
what you were doing at t h e w e e k e n d ?
Sam:
- Yes, I’ve been doing it for about a year now.
J a c k :
Sam:
- I j u s t love the thrill of exploring, e s p e c i a l l y in
the-abandoned-tunnels-under-the-streets.
A) It sounds like a thrilling experience. Is it scary?
B) How long have you been exploring such places?
C) Is it just something to do at the weekend?
D) In your opinion, which is the best city to go urban
exploring?
E) So you explore old forgotten places in our cities.
Why do you do it?
58. Sally:
- What did you learn in s c h o o l today?
Bob:
- Apparently, when the universe w a s only a few
minutes old, t h e only element was hydrogen.
Sally:
Bob:
- Well, they were formed later.
A) How can scientists know that?
B) Do you know why?
C) Where did it come from?
D) Really? What about the other elements?
E) That’s amazing! What do you think?
59. – 62. soru l arda, veril en cü ml e y e an l a m c a en
yakın ol an cü mleyi bu lu n u z.
5 9. A trait nearly all t h e s e t e e n a g e r s s h a r e is a d e s i r e
t o be famous.
A) All teenagers who want to be famous need to
display this trait.
B) The desire to be famous is a trait that is found in
some teenagers.
C) Many of t h e s e teenagers share the same famous
trait
D) One thing about most of t h e s e teenagers is that
they are all famous.
E) Most of these teenagers have one thing in
common: they want to be famous.
60. Anti-nausea drugs a r e recommended to prevent
the vomiting that sometimes accompanies
migraines.
A) A way to stop the vomiting that may occur when
you have a migraine is to use anti-nausea drugs.
B) Migraines can sometimes be prevented by taking
anti-nausea drugs.
C) Vomiting is a symptom caused by certain
migraine prevention drugs.
D) If you suffer from vomiting during a migraine,
stop taking drugs.
E) Anti-nausea drugs can sometimes cause
vomiting if you have a migraine.
1 3 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
61. Helping endangered s p e c i e s to migrate could be
the only way to prevent t h em from being wiped
out.
A) If animals are not helped to migrate, there will be
a reduction in endangered species^
B) To prevent endangered species from being
extinct, they need to be helped to migrate.
C) Species tend to become endangered when they
are not helped during migration.
D) Endangered species will be prevented from
migrating if they are wiped out.
E) Help must be given to endangered species or
they will migrate and die off.
63. – 66. soru lard a, veri len d u ru md a söylen mi ş
ol a b i l e c ek sözü bu lu n u z.
63. You are chairing a meeting and one of t h e
participants keeps going off t h e s u b j e c t . You
need to politely remind him to only make
comments related t o t h e topic under d i s c u s s i o n .
He is in mid-sentence and you say:
A) OK, that’s enough. We really need to move on.
B) You have no choice but continue? OK?
C) I’m afraid that’s not relevant to this discussion.
D) I’m sorry but that’s totally absurd. Stop now!
E) Why do you have to talk so much!
62. There is a growing body of r e s e a r c h that s h o w s
that optimism could extend your life.
A) Showing that you are an optimist could be a
good thing to do.
B) More research could show a connection between
optimism and longevity.
C) Being optimistic could be a life-saver if you need
one.
D) Extending the human life-span is somewhat
optimistic.
E) Studies reveal that optimists may actually live
longer.
64. You are being interviewed on television. Before
the interview you said you wouldn’t answer
personal questions. When t h e interviewer a s k s
about your marriage, you tactfully say:
A) That really is none of your business.
B) Why do you want to know that?
C) How can you ask such a qusstion?
D) I’m afraid I’m not married^
E) I’d rather not comment.
1 4 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
65. A colleague has j u s t been promoted. You are
pleased for her, but you feel disappointed it
wasn’t you. You want to congratulate her, but at
the s a m e time in order to let her understand how
you feel, you say:
A) You’re so lucky! It could have been me if I had
applied.
B) I’m sorry to say this but I feel disappointed that I
didn’t get promoted.
C) That’s good. I suppose you do deserve it more
than any other candidate.
D) I heard about your promotion, I am a little
disappointed I didn’t get it, but good for you.
E) Well done, you deserve it. No one else could do
that job.
66. Your child, J o h n , is being bullied and it has
reached the s t a g e where he’s afraid t o go t o
school. You have found out that the bully is
Charlie, the s o n of o n e of your friends. You don’t
know how to bring up t h e s u b j e c t but when you
s e e the mother one day you say:
A) This may be hard, but could I have a word about
Charlie?
B) Did you know that John was making Charlie very
unhappy?
C) Why are Charlie and John so aggressive?
67. – 7 0 . soru l ard a, boş bırakı lan yere, parçad a
an lam bütü n lü ğ ü n ü s ağ lam ak için g etirilebilecek
cü ml eyi bu lu n u z.
6 7. The environment, whether it is natural or artificial,
i s the most fundamental ingredient of t h e tourism
product. However, as s o o n as tourism activity
takes place, the environment is inevitably
changed or modified, e i t h e r t o facilitate tourism
or through the tourism production process. —
Such considerations are treated with much
greater respect than they were during the first
two-thirds of the last century. Relatively little
research has been undertaken within a
standardized framework to analyze tourism’s
impact on the environment.
A) Therefore, the Great Wall of China, and the Taj
Mahal have been preserved in such a way that
tourism cannot do any harm to them.
B) Environmental preservation and improvement
programmes are now an integral part of many
development strategies.
C) So, it may be questionable as to whether it is
wise to spare large amounts of funds on tourism.
D) Tourism is responsible for high levels of air and
noise pollution through the transportation
networks and leisure activities.
E) The problems associated with littering present
significant danger to wildlife as well as being
unsightly and expensive to clear.
D) You know what children are like, they really are
hard to understand!
E) You really ought to speak to Charlie, he’s a bully,
and everyone knows it!
1 5 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
68. — We can hardly avoid commercial advertising
designed t o influence us. Interestingly, most
people c o n s i d e r that they are l e s s likely to be
influenced than others by advertisements. This
has been called ” t h e third person e f f e c t ” . For
example, if we s e e an ordinary product being
advertised by using attractive models in an
unusual setting, we s u p p o s e that we (and t h o s e
like us) are wiser than o t h e r s to the tricks of the
advertising industry. In reality, we are j u s t as
s u s c e p t i b l e .
A) Advertising can easily change the market
conditions.
B) We cannot keep away from the influences of our
friends.
C) People are not oblivious to the persuasion
attempts of advertising.
D) Education programmes help young people avoid
such tricky commercials.
E) It is generally accepted that people like attractive
products.
69. Aboriginal occupation of Australia g o e s back at
least 40,000 years and probably longer. While
there are significant differences in aboriginal
occupation of s p a c e and the meaning they attach
t o the environment, t h e r e are a l s o s o m e common
threads. Traditional aboriginal culture is very
interesting in that it invests very little meaning in
architecture or artificial spatial structures. —
There is a bond between o n e ‘ s “country” and its
s a c r e d p l a c e s which house the spirit of certain
s p e c i e s for which one h a s responsibilities.
A) Australia was invaded by Britain, initially as a
means of banishing what was perceived to be a
genetically criminal class.
B) The majority of the aboriginal paintings that are
currently popu lar on the world art market are
landscapes.
C) Nevertheless, most of the land to which
aboriginal people still spiritually belong, legally
belongs to someone else.
D) Aboriginal culture and identity is, however,
profoundly rooted in landscape form and natural
structures.
E) However, Ayer’s Rock, this enormous and
beautiful rock, has become the dominant
geographical symbol of Australia.
1 6 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
70. More than 80 renowned German s c i e n t i s t s and
artists took refuge in Turkey from t h e Nazi
persecution in t h e 1930s and 1940s. — A m o n g
them were t h e Berlin Opera director Carl Ebert,
the c o m p o s e r Paul Hindemith, philosophers and 71
orientalists s u c h as Ernst von Aster and Helmut
Ritter. Close ties developed amongst various
universities in t h e two countries as a result and
t h e s e persist today. The German Academic
Exchange S e r v i c e awards various s c h o l a r s h i p s in
Turkey. P r o f e s s o r s and students t e a c h and study
in both countries.
A) Germany had always produced scientists who
were renowned fortheir pioneering discoveries.
B) These were the worst years forthose people
who suffered immensely under the Nazi regime.
C) They worked in and also helped to develop and
establish Turkish universities.
D) Turkey was a country that accepted people from
Germany during the Nazi persecution.
E) Many of them visited Istanbul because of its rich
history.
71. -7 6. s oru l ard a, veril en İn g i li z c e c ü ml en in
Tü rkçesin i , Türkçe cü mlen i n İn g i lizcesin i bu lu n u z.
As the coalition government drew up its detailed
plans to cut public spending last autumn, in order
to deal with Britain’s swollen budget deficit, the
economic conditions were unexpectedly
favourable.
A) Koalisyon hükümetinin ingiltere’nin artan bütçe
açığını ele almak amacıyla geçen sonbahar
ayrıntılı planlar hazırladığı sırada, ekonomik
koşullar beklenmedik biçimde olumluydu.
B) ingiltere’deki koalisyon hükümeti büyük sorun
olan bütçe açığını ele almak amacıyla geçen
sonbaharda ayrıntılı planlar yaparken, ekonomik
koşullar iyileşmeye başladı.
C) ingiltere’nin giderek artan bütçe açığını azaltmak
isteyen koalisyon hükümeti geçen sonbaharda
ayrıntılı planlar yaparak ekonomik koşulları
düzeltti.
D) ingiltere kaalisyan hükümetinin giderek artan
bütçe açığını azaltmak için geçen sanbahar
ayrıntılı kararlar aldığı sırada, ekanamik
kaşulların birdenbire iyileştiği fark edildi.
E) Koalisyon hükümeti ingiltere’nin ciddi
boyutlardaki bütçe açığını azaltmak amacıyla
ayrıntılı planlar hazırlarken, ekonomik koşulların
daha da kötüye gittiği görüldü.
1 7 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İ lkbahar/İ NGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
72. The trial of t h e s u s p e c t for an alleged $7 billion
embez zlement w a s put on hold, following the
psychiatric report that he w a s psychologically
unfit for t h e hearing.
A) 7 milyar dolar civarında parayı güya zimmetine
geçiren şüphelinin yargılanması, duruşma için
hazır olamayacağını bildiren psikiyatri raporunun
verilmesiyle ertelendi.
B) Psikolojik olarak duruşmaya hazir olmadiği
psikiyatri raporuyla iddia edilen şüphelinin 7
milyar dolarlik zimmet davasi ertelendi.
C) 7 milyar doları zimmetine geçirmesini takiben
duruşma için psikolojik olarak hazır olmadığı
psikiyatri raporuyla belirlenen şüphelinin
duruşması süresiz olarak ertelendi.
D) 7 milyar dolarlık zimmet davasının
ertelenmesinin ardından şüphelinin duruşma için
psikolojik olarak hazır olmadığı raporu da verildi.
E) 7 milyar doları zimmetine geçirdiği iddia edilen
şüphelinin yargılanması, duruşma için psikolojik
olarak hazır olmadığını gösteren psikiyatri
raporunun ardından, ertelendi.
73. A court in Ecuador ordered Chevron to pay $ 9 . 5
billion for t h e environmental and s o c i a l damage
to the Amazon region caused by Texaco.
A) Texaco’nun, Amazon bölgesine verdiği çevresel
ve sosyal hasarın giderilmesi için Ekvador’da bir
mahkeme Chevron’a 9 , 5 milyar dolarlık fatura
çıkardı.
B) Ekvador’da bir mahkeme, Texaco’nun Amazon
bölgesinde verdiği iddia edilen çevresel ve
sosyal hasar için Chevron’un yaklaşık 9,5 milyar
dolar ödemesine hükmetti.
C) Ekvador’da bir mahkeme, Amazon bölgesinde
Texaco’nun sebep olduğu çevresel ve sosyal
hasar için Chevron’un 9,5 milyar dolar
ödemesine karar verdi.
D) Texaco’nun Amazon bölgesinde sebep olduğu
çevresel ve sosyal felaket için Ekvador’daki bir
mahkemede Chevron’a 9,5 milyar dolarlık
tazminat davası açıldı.
E) Ekvador’da bir mahkeme, verdiği hükümle,
Amazon bölgesinde Texaco ve Chevron’un 9,5
milyar dolar ödemesini gerektirecek bir çevresel
ve sosyal felaket olduğunu iddia etti.
74. Osmanlı İmparatorluğu’nu 16. yüzyılın ortasında
ihtişamının en yüksek noktasına ulaştıran Kanuni
Sultan Süleyman, Türkiye’de yaygın bir şekilde
kutsal bir kişi olarak kabul edilmektedir.
A) Sultan Suleiman the Magnificent took the
Ottoman Empire to the highest point of its glory
in the mid-16t h century, for which he was once
widely regarded as sacred in Turkey.
B) Sultan Suleiman the Magnificent, who had once
been widely regarded as a sacred person in
Turkey, took the Ottoman Empire to the highest
point of its glory in the mid-16th century.
C) The Ottoman Empire’s Sultan Suleiman the
Magnificent is regarded as a sacred person in
Turkey as he had raised the empire to its highest
point in mid-16th century.
D) Sultan Suleiman the Magnificent of the Ottoman
Empire became widely sacred in Turkey after he
took the empire to the highest point of its glory in
the mid-16t h century.
E) Sultan Suleiman the Magnificent, who took the
Ottoman Empire to the highest point of its glory
in the mid-16t h century, is widely regarded as a
sacred person in Turkey.
75. Birkaç ay s o n r a yeniden iş aramaya başladı,
ancak s a d e c e yarı zamanlı bir iş bulabildi, o da
hemen s o n a erdi.
A) When she started working again a few months
later, she could only do a part-time job, which
soon ended.
B) When she started to look for work a few months
later, she could only find a part-time j ob for a
short time.
C) She started to look for work again a few months
later, but s h e could find only a part-time job,
which soon ended.
D) She could find only a part-time job, which lasted
a few months, after which she started to look for
work again.
E) As soon as she started to look for work again,
she could only find a part-time job, which ended
in a few months.
1 8 D/’ğer say/aya geç/n/z.
2 011-KPDS İl kbahar/İNGİLİZCE 0 0 0 0 0 0 0 0
76. Büyük miktarda böcek tü keten yarasaların
yardımı olmazsa ç i f t ç i l e r daha fazla b ö c e k ilacı
kullanmak zorunda kalabilirler, ki bu da çevre
kaygılarını artırır ve sebze-meyve fiyatlarını
yükseltir.
A) Without the help of bats, which consume huge
quantities of insects, farmers may have to use
more insecticide, raising environmental worries
and pushing up food prices.
B) Farmers will need to use more insecticide, which
may or may not raise environmental concerns as
well as increase food prices, without the help of
bats consuming huge quantities of insects.
C) Farmers’ use of insecticides may double
environmental worries as well as food prices
without the help of bats that consume huge
amounts of insects.
D) With the help of bats, consuming great amounts
of insects, farmers may be forced to use more
insecticide, which might raise environmental
worries and push up food prices.
E) If the bats do not help farmers by eating huge
quantities of insects, more insecticide can be
used to kill the insects, which may eventually
raise environmental concerns and food prices.
77. – 80. soru lard a, cü ml el er sırası yl a oku n d u ğ un d a
parçan ı n an lam bütü n lü ğ ü n ü boz an cü ml eyi
b u l u nu z .
78. (I) While there is a general tendency for children to
conform to the values and attitudes of other members
of the peer group, there are wide variations in the
strength of this tendency. (II) Girls are more likely to
conform to the peer group suggestions than boys,
and low status group members are more likely to
conform than leaders. (III) The child’s contact with his
peers also expands greatly during the school years.
(IV) Furthermore, individual personality factors may
play a role. (V) Dependent and anxious children are
more conforming than non-dependent, non-anxious
peers.
A) I B) II C) III D) IV E) V
79. (I) In 1537, the Ottoman admiral-in-chief Kheir-ad-Din
launched a campaign to annex Venetian possessions
around the coasts of Greece. (II) The most famous
admiral of his day, Andrea Doria was admired and
distrusted equally. (III) He also raided the Italian
coast, ravaging the Papal States and the domains of
the Spanish Habsburg dynasty. (IV) In desperation
the Christian states united to face a common enemy,
forming a Holy League under the leadership of Pope
Paul III. (V) In the summer of 1538, they assembled a
large fleet under the overall command of the
Habsburg’s admiral, the Genoese Andrea Doria.
A) I B) II C) III D) IV E) V
77. (I) Training children to cope with their fear of
treatment presents special problems for health
psychologists. (II) Paediatric hospitals often offer
some type of preparation programme for children.
(III) Group tours and discussions are the most
common type of preparation, but the effectiveness of
such interventions is questionable. (IV) Providing
children and parents with information about hospital
procedures and equipment is a more effective way to
decrease anxiety. (V) Anxiety can be described as a
psychological state that causes failure.
A) I B) II C) III D) IV E) V
80. (I) We have moved backwards in the last 50 or so
years. (II) An international collaboration similarto the
one that gave birth to Concorde is unthinkable under
present day conditions. (III) It’s not that the
technology isn’t available or even that a prestigious
aircraft wouldn’t be financially viable. (IV) The story of
Concorde’s long and challenging journey to full
commercial flight certification is one of the most
notable developments i n aviation history. (V) It’s more
that the will and daring that made Concorde possible
aren’t part of the s c e n e today, in the way they were in
the 1060s.
A) I B) II C) III D) IV E) V

CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
KAMU PERSONELİ YABANCI DİL BİLGİSİ
SEVİYE TESPİT SINAVI (KPDS)
22 MAYIS 2011İNGİLİZCE

1. B
2. C
3. E
4. D
5. E
6. D
7. B
8. C
9. E
10. B
11. A
12. D
13. E
14. B
15. D
16. C
17. E
18. A
19. B
20. A
21. D
22. B
23. E
24. B
25. C
26. E
27. A
28. C
29. A
30. D
31. B
32. D
33. A
34. C
35. E
36. D
37. E
38. D
39. B
40. A
41. D
42. C
43. B
44. E
45. B
46. E
47. C
48. D
49. B
50. A
51. B
52. E
53. C
54. E
55. D
56. B
57. E
58. D
59. E
60. A
61. B
62. E
63. C
64. E
65. D
66. A
67. B
68. C
69. D
70. C
71. A
72. E
73. C
74. E
75. C
76. A
77. E
78. C
79. B
80. D

Comments are closed.

2012 YDS SORU ve CEVAPLARINA ULASMAK ICIN TIKLAYINIZ...
2011 YDS SORU ve CEVAPLARINA ULASMAK ICIN TIKLAYINIZ...
2010 YDS SORU ve CEVAPLARINA ULASMAK ICIN TIKLAYINIZ...
?>